Om oss

Om oss

none

Adolf Fredriks Gosskör är en av de två profilkörerna vid Adolf Fredriks musikklasser i Stockholm, den andra är Adolf Fredriks Flickkör. Gosskören bildades 1965 av musikdirektör Jan-Åke Hillerud, som ledde kören till 1997. Under hans ledning utvecklades verksamheten till en högkvalitativ kör med gott renommé.
Efter ett uppehåll i verksamheten startades Gosskören igen 2001 av Christoffer Holgersson och han var dess dirigent fram till 2009 då Pelle Olofson tog över ledarskapet. 2017 tillträdde Tony Margeta som ny dirigent och konstnärlig ledare.

Kören består idag av ca 60 pojkar och unga män i årskurs 5-9 och är indelad i sopran, alt, tenor och bas. Pojkar i årskurs 4 sjunger under sitt första år i Preparandkören för att sedan söka till Gosskören.

Gosskören har genom åren bland annat medverkat vid uppsättningar med Kungliga Filharmoniska Orkestern i Stockholm, medverkat i konserter med Sveriges Radios Symfoniorkester samt arbetat med Stockholms Läns Blåsarsymfoniker.
De har medverkat i TV, bland annat i Prins Nicolas dop, Melodifestivalen, Skavlan och Nyhetsmorgon. Gosskören är flitigt anlitad för sång vid konferenser och företagsevenemang samt har en regelbunden konsertverksamhet.
Konsertturnéer har under åren gjorts till bl.a. Italien, Estland, Tyskland och Japan och kören har även spelat in ett flertal cd-skivor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *